Anti-bluestraining (bewegen bij depressie)

Programmaduur
48 minuten, 30 seconden.

Een combitraining met dé ingrediënten om een ‘bluesstemming’ of depressie bij jou om te zetten in een meer vrolijke en fitte gerichtheid.

Depressie en bewegen

Depressie komt voor bij 11% van de volwassenen en komt ook bij jongeren steeds vaker voor.

De positieve invloed van stevige beweging op het brein, stress en emoties komt door de:
* neurobiologische effecten
* psychologische effecten

Neurobiologische effecten
‘Door beweging neemt stress neemt af. En de feel good stofjes nemen toe: zoals endorfine, serotonine en testosteron. Deze biochemische processen zijn ingewikkeld. Maar samen te vatten in: de shit eruit, de feel good stofjes erin.’

Vicieuze cirkels
‘Je doorbreekt een vicieuze cirkel met stevig bewegen. Mensen die aan een depressie lijden, blijven vaak het liefst in bed. Geen energie. Laat staan voor stevig sporten. Terwijl iedereen weet dat je van bijvoorbeeld hardlopen energie krijgt. Door tóch te gaan, doorbreek je die cirkel.

Psychologische effecten
‘Mensen met psychologische klachten zoals depressie hebben vaak niet-rationele overtuigingen. Negatieve gedachtes en argumenten om vooral niet te gaan hardlopen. Als ze het toch gaan doen krijgen ze meer gedachtes zoals ‘ik ben beter, dan ik dacht, Ik kan meer, dan ik dacht. Hardlopen is leuker, dan ik dacht. Door ervaring gaat men onjuiste overtuigingen herzien.

sigmund-depressie

Werkt wandelen niet bij een depressie?
‘Bewegen is sowieso goed bij hoofdklachten. Maar tijdens het wandelen bereiken veel mensen niet de fysiologische voordelen. Je ontspant wel, maar je herwint geen energie. De doorbloeding van je brein is dan niet voldoende. Je moet echt iets steviger gaan bewegen, hardlopen, dansen, bootcamp. Je moet ervan gaan zweten.

Nog meer voordelen van hardlopen bij een depressie:
Het hersendeel de hippocampus is noodzakelijk voor informatie opslaan en ophalen. Ook controleert dit gebied het gedrag dat van belang is voor overleving en veranderende omstandigheden.

Psychologen ontdekten dat bij mensen met een depressie, deze processen anders verlopen dan bij mensen zonder depressie. Hardlopen is ook daarom verstandig. De hippocampus groeit bij een intensieve vorm van beweging en functioneert dus beter.

Verder neemt je conditie na een paar weken merkbaar toe, waardoor je minder snel moe zult zijn én beter gaat slapen.

Is meditatie ook goed?
Meditaties werken ook tegen depressies als je leert om met de juiste ‘mindset’ in stilte te zitten. Open, met compassie naar jezelf, steeds afstand nemend van je gedachtes en gevoelens. Je leert dat je niet je gedchte bent, maar dat dit slechts ‘voorbijgangers’ zijn op enig moment.

Is er wetenschappelijk onderzoek en bewijs?
Wetenschappers zijn er over uit dat hardlopen zinvol is voor het bestrijden van depressies. Dit geldt ook voor meditatie en rustige oefenvormen als yoga en tai chi. Maar er is meer onderzoek nodig,’ Helaas is dat duur en de farmaceutische industrie zal dit niet gaan stimuleren. Lees ook bij blog: Stemmingsstoornis, blijf er niet mee zitten.

Benodigdheden

geen