Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Is het belangrijk om mijn houding te verbeteren?


Zie ook de instructiefilm over houdingsverbetering.

Een goede rechtop-staande houding is van betrekkelijk belang. Immers komt het niet vaak voor dat je lang achter elkaar moet staan.

Veel mensen denken dat hun houding niet goed is, maar bij de meesten valt dat wel mee. Als je zonder grote afwijkingen wordt geboren, in je jeugd voldoende beweegt en je ontwikkelt voldoende zelfvertrouwen dan zit het bij de meesten wel goed. Alleen bij een heel eenzijdige levensstijl of een heel eenzijdig beroep, zonder voldoende compensatie (cq beweging/sport) kan je houding gaandeweg verslechteren.

Wat bij houdingsafwijkingen een rol speelt is dat sommige spieren korter worden (als ze niet of niet goed gebruikt worden) en andere spieren juist verslappen. Zo kunnen borstspieren sterk verkorten en de bovenrug/armspieren juist verslappen. Gevolg is een doorgezakte houding.

Sommige mensen hebben een snelle neiging tot verkorting van spieren; bij anderen zullen de spieren bij inactiviteit vooral verslappen! Daarom geldt voor de houding hetzelfde als wat voor je uiterlijk en je karakter geldt: er zijn grote verschillen tussen mensen.

Houding is een relatief begrip, eigenlijk ben je altijd een beetje onderweg. Zelfs als je bijna dagelijks de hele dag computerwerk doet beweeg je meestal meer dan je denkt. Laat je ook niet aanleren dat je de hele dag stil (rechtop) moet zitten of staan. Tenzij je bewaker bent van Buckinham Palace.Er bestaat geen goede houding die je noch staand noch zittend de hele dag kan innemen; varieer en beweeg!

Oefeningen kunnen helpen om klachten als gevolg van een duidelijke afwijking in het houdingspatroon te voorkomen of te verminderen. Dat is helemaal niet moeilijk. Veel oefeningen die op deze site staan kunnen daarbij helpen. We hebben ook vier oefenprogramma's gemaakt voor vier veel gesignaleerde 'afwijkingstypes'.

De oefeningen helpen goed om klachten tegen te gaan en om soepeler en sterker te worden. Echter zal je houdingsgewoonte niet snel veranderen. Om je houding structureel en ingrijpend te veranderen is een heel fanatiek trainingsschema nodig van enkele uren per week tot enige uren per dag! Echte houdingsverandering zie je derhalve vooral bij zwemmers, turners en gewichtheffers.<< Vorige | Volgende >>