Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Hoe train ik mijn buikspieren?

Iedereen wil een strakke buik. Soms denken we dat het doen van buikspieroefeningen hierbij het belangrijkste is. Echter voor een strakke buik is het minimaal zo belangrijk om het vetpercentage te verminderen; overtollig vetweefsel dat bij veel mensen juist op en rond de buik gaat zitten. Het verminderen van vetweefsel gaan wij aanpakken met andere programma's. Hier gaat het om de kracht van de buikspieren en dat is ook, of vooral van belang voor de stabiliteit van de romp/rug en het goed uitvoeren van dynamische bewegingen zoals opstaan vanuit een stoel of het aanzetten van een sprint.

We maken dus onderscheid tussen de stabiliserende of statische spierkracht van de buikspieren en de dynamische spierkracht. Bij een passief leven, met veel zitten, zullen beiden verminderen.

Door het verlies aan stabiliserende spierkracht wordt de kans op rugoverbelasting en rugklachten groter; door het verlies aan dynamische spiekracht wordt het moeilijker om (snel) omhoog te komen vanuit een zittende of liggende positie.Klik hier voor een test van vooral de stabiliserende buikspierkracht

Klik hier voor een test van vooral de dynamische buikspierkracht

Klik hier voor een algemeen programma voor versterking van de stabiliserende én dynamische buikspierfunctie.

Kijk daarbij ook naar de inleidende instructiefilm en lees de bijbehorende instructies.

In veel gevallen is het beter om buikspiern in samenwerking met rug- (en heup-)spieren te trainen: Core stability en Pilates

Zie film over trainen van Core Stability

Richtlijnen

  • maak het je niet te zwaar; zorg ervoor dat je de beweging makkelijk een aantal malen kunt meedoen (ook al betekent dat, dat je niet zo hoog of ver komt als het voorbeeld)
  • ga niet 'persen' tijdens de oefening; adem zoveel mogelijk gewoon door
  • de oefening mag geen pijn doen in buik of rug
  • combineer rechte buikspieren met schuine buikspieren (en de dwarse buikspieren; = buik intrekken!)
  • de buikspierkracht en -stabiliteit neemt al toe als je dit 2 a 3 maal per week traint
  • een 'wasbordje' of 'sixback' krijg je vooral door vetvermindering. De meeste personen die je ziet met zo'n buik slikken daarvoor (illegale) pillen!