Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Wat is conditie:

Conditie of uithoudingsvermogen is het vermogen van het lichaam om zuurstof te verwerken, zodat er arbeid geleverd kan worden. Wie weinig vermogen heeft om zuurstof te verwerken kan minder arbeid verrichten, ofwel is sneller moe. Bijvoorbeeld sta je dan sneller te hijgen als je een trap oploopt.

Conditie heeft weinig te maken met het verwerken van voedsel. Iemand die een goede conditie heeft gaat niet meer voeding verbranden. Echter kan hij/zij wel makkelijker arbeid verrichten, het om die reden langer volhouden en dáárdoor mogelijk meer energie verbranden.

Zuurstof verwerken

Zuurstof halen we uit de lucht door te ademen. Om de zuurstof bij de spieren te krijgen (voor de arbeid) zijn de volgende organen en processen van belang:

  • Ademhaling
  • Opname zuurstof in de longen
  • Transport naar het hart (o.a. doordat het hart het zuurstofrijke bloed uit de longen 'zuigt')
  • Transport van het hart naar de bloedvaten (de slagaders)
  • Opname van het zuurstof door de spieren uit he bloed
  • Verbrandingsprocessen in de spier
  • Opname van de afvalstoffen door bloedvaten (de aders)
  • Afvoer/verwerking afvalstoffen door diverse organen (o.a. koolzuur naar de longen)
De grote beperkende factor in dit proces is het hart. Het scheelt namelijk nogal of het hart per slag 200 ml of 400 ml bloed in de slagaders pompt. Onder invloed van beweging (training) wordt het hart groter! Er zijn sportlieden waarbij het hart bijna een liter bloed per slag in het lichaam pompt!

Door trainen worden de longen niet groter. Deze zijn alleen enigszins trainbaar tijdens de groei. Ook de opname- en afgifteprocessen veranderen niet erg door training. Het onderscheid tussen topsporters zit 'm vaak tussen de tolerantie voor afvalstoffen. Iemand die (extreem) goed kan omgaan met afvalstoffen in het lichaam (de verzuring) kan (net) iets beter presteren.

Conditie is dus bijna gelijk aan de grote van het hart. Als je conditie toeneemt slaat je hart minder vaak in rust (immers er wordt per keer meer bloed naar het lichaam gepompt) en de hartfrequentie gaat minder snel omhoog bij inspanning (b.v. bij traplopen).

Zie en doe de conditietest:


<< Vorige