Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Wat kan ik doen om de gevolgen van de stress te verminderen?
De gevolgen van stress verminder je om te beginnen door iets te doen aan de oorzaak! Vaak heeft dit te maken met een (lange) periode van onrust en/of emoties. Maar alleen rust nemen, of afstand hoeft niet altijd te helpen!

Je kan meer doen om de gevolgen van stress te verminderen, in iedere fase. Je moet wel begrijpenin welke fase je zit of welk type je bent.

Herken je eigen stresstype

Het type stress waar je last van kan hebben hangt samen met je persoonlijkheid (aanleg), de mate van stress of uitputting, je basis-energieniveau en hoe je geleerd hebt om ermee om te gaan.

Algemeen geldt: de (biologie rond) spieren spelen bij het hele stressproces een doorslaggevende rol, derhalve is het zo belangrijk om te bewegen én te ontspannen met je spieren als je overstresst bent of dreigt te raken..

Wij hanteren hier een vereenvoudigd model, wat je wel veel inzicht kan geven (zie stresstypes). Hieronder geven we aan wat je per type kunt doen op gebied van bewegen, ontspannen en het dagelijks functioneren. Bij ieder type horen ook oefenprogramma's op deze site.

Volg deze oefenprogramma's als je je klachten serieus neemt. Ze kunnen een (heel) grote bijdrage leveren aan je herstel. Onderschat net de kracht van een ontregeld stress-mechanisme. Zelfs als je de oefeningen goed gaat volgen zul je nog een flinke tijd bezig kunnen zijn voordat je je weer de oude voelt.

Alleen deze oefeningen doen zal vaak niet genoeg zijn. Zoek begeleiding door een stresscoach/psycholoog die verstand heeft van stress en de problemen die hiermee samenhangen. Het piekeren en de oorzaak van het piekeren moet weggenomen worden én je moet wellicht een betere strategie ontwikkelen om met stress om te gaan.

De beste ont-stressstrategiën voor het Turbo-Type
De beste ont-stressstrategiën voor het Hooggevoelige type
De beste ont-stressstrategiën voor het Crash-type
De beste ont-stressstrategiën voor het Bore-outtype