Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Wat kan ik doen om mijn piekeren te stoppen?

Soms is even piekeren zinvol, maar meestal is het een aanvullende bron van stress. En lastig te stoppen. Er zit immers geen uitknop aan je hoofd.

Lastig wil nog niet zeggen onmogelijk. Er zijn steeds meer technieken en therapiën beschikbaar tegen aanhoudend piekeren. Omdat wij ontspannen als voorwaarde voor lekker bewegen heel belangrijk vinden bieden we een aantal van deze anti-piekertechnieken als oefening aan.

Om te beginnen is er te veel beproefde aanpak van de R.E.T., de Rationel Emotieve Therapie: klik hier

Ook bieden we een oefening uit de Acceptance & Committementtherapie (ACT): klik hier

Voorts de oefening uit de H.A.T.: heart Assistant Therapy aan de hand van een voorbeeld.

Kijk voor een compleet overzicht naar de categorie Ontspanning onder het filter Positief Denken.


Oefening tegen piekeren: 'worry exposure'.

Er is nog een oefening die goed kan werken bij overmatig piekeren. Hierbij ga je jezelf juist blootstellen aan heel veel piekergedachtes. Het werkt zou: bedenk het allerergste wat kan gebeuren als ... Ga er dus eens echt voor zitten en laat gedurende 25 min (!) allerlei rampscenario's de revue passeren die samenhangen met ...

Niet makkelijk in het begin, maar door de nadelen/bedreigingen van dit feit steeds weer naar de voorgrond te halen is de kans groot dat deze problemen juist minder groot worden. Net als een griezelfilm die je voor de 3e of 4e keer ziet - dat is ook minder eng (je ziet het ook bij kinderen als ze vaker een injectie krijgen).

Na die 25 min mag je gaan denken over leuke dingen van ... om ten slotte te eindigen met een rustige, evenwichtige ademhaling (zie b.v. deze oefening).

Succes