Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Komt de stress uit mijn hoofd of uit mijn omgeving?
Dit is een heel belangrijke vraag! En eendachtig met het oude gezegde 'De mens leidt het meest, onder het leiden dat hij vreest' luidt het antwoord: het lijkt erop dat veel (chronische) stress juist uit het hoofd komt.

Uit de beschrijving van de biologie van stress blijkt dat er een aantal reacties op gang komen met als doel het lichaam (de spieren!) te activeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je plotseling moet uitwijken met de fiets. Maar dit gebeurt ook als je (terug)denkt aan het uitwijken met de fiets! In iets mindere mate, maar toch.. Of wanneer je denkt aan iets waar je tegenop ziet. M.a.w. door te denken aan iets vervelends reageert het lichaam ook! Het is nog gekker: zelfs als je veronderstelt dat iets vervelends gaat gebeuren reageert het lichaam met dezelfde stressverschijnselen. Dit is allemaal aangetoond.

Of een stressbron nu heel concreet is (een naderende sabeltandtijger) of het product van een denkproces ("mijn manager keek mij niet aan vanmorgen, dus ik zal wel op het ontslaglijstje staan") maakt voor de reactie van het lichaam niet veel uit. De alarmsystemen treden in werking..

In zekere zin is een veronderstelde stressbron vervelender als een concrete stressbron, omdat je bij de eerste lichamelijk niet actief wordt, waardoor de energie niet gebruikt wordt (Sabeltandtijger is ook vervelend natuurlijk, vooral als hij je te pakken krijgt).

Eerder schreven we al dat piekeren zowel oorzaak als gevolg van stress kan zijn. Piekeren is overmatig denken. Omdat daarbij ergens het verlangen naar een oplossing is zet je het stresssysteem op scherp met b.v. als gevolg een snellere hartslag en meer transpireren. Dit levert een sterke bijdrage aan chronische stress.

Het goede nieuws is: hier kun je wel invloed op uitoefenen. Enerzijds door wel aan voldoende beweging te doen, anderzijds door proberen vat te krijgen op je eigen denkprocessen.

Deze en deze oefening zijn daar expliciet op gericht.