Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Zijn er verschillende stresstypes en welke type ben ik?
De stresstypes: In het artikel bij 'Wat gebeurt er in mijn lichaam bij stress' beschrijven we drie belangrijke reacties in het lichaam: de (voor)spanning in de spieren, de toename in de alertheid en het omzetten van energie tot actie. In dit artikel negeren we even de toename in spieractiviteit als eerste reactie en introduceren we het 'adrenaline-proces' en het 'cortisol-proces'. De spierspanning en spierfunctie zal normaal gesproken bij deze processen ook toenemen (en op den duur verstoord raken).

Als we uitgaan van twee energie-processen en vaststellen dat deze per persoon kunnen verschillen (en ook in tempo) zijn er dus in totaal vier energie-toestanden waarin je kunt verkeren. In rustige omstandigheden kan iedereen wel eens in elk van deze toestanden verkeren. Er zijn echter duidelijk veel temperamentsverschillen tussen mensen. En door langdurige stress kunnen bepaalde eigenschappen sterker worden. Drukke personen worden nog drukker; introverte mensen gaan zich nog verder terugtrekkenÉ

Mensen verschillen dus in gevoeligheid voor stress op de twee energieschalen; óf er is van nature meer of minder van het stresshormoon aanwezig. Dat is iets waarover de wetenschap nog geen uitsluitsel heeft. Het kan ook variëren in de loop van het leven (en bij cortisol dus ook in de loop van de dag). Als we de twee energie-verschijningsvormen tegen elkaar afzetten krijg je een 4-fasenmodel.

Het 4-fasenmodel ziet eruit als volgt.:

Als we de reacties bij ieder type van ontspoorde stress invullen dan krijgen we het model hiernaast.
De termen zijn ontleend aan 'Daar ga ik weer...!' van Carien Karsten.

Let op: het gaat hier om ontspóórde stresstypes. sommige mensen zijn gejaagd van zichzelf en voelen zich daar kiplekker bij. In deze stresstypologie ligt een persoonlijkheidstypologie ten grondslag. Meer gevoelige, extraverte mensen krijgen -bij aanhoudende stress- andere klachten als meer teruggetrokken types. Enzovoort.

Toelichting en oefeningen bij het 'Turbo-type' (overspannenheid)

Toelichting en oefeningen bij het 'Hooggevoelige type' (overbezorgdheid)

Toelichting en oefeningen bij het 'Crash/type´ (overwerktheid)

Toelichting en oefeningen bij het 'Bore-outtype' (oververmoeidheid)