Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Wat is de relatie tussen stress en energie?
De relatie tussen stress en energie is heel groot. Eigenlijk kun je wel stellen dat het stressmechanisme erop gericht is om energie in het lichaam te genereren, waarbij de spieren een centrale rol spelen.

Juist omdat de (biologie rond) spieren bij het hele stressproces een doorslaggevende rol speelt is het zo belangrijk om te bewegen én te ontspannen met je spieren als je overstresst bent.

Er zijn vele energieprocessen in het lichaam. Bij het stressproces kun je spreken van twee belangrijke processen (zie ook 'Wat gebeurt er in mijn lichaam bij stress?'):

" Het 'adrenaline-proces': Een proces waarbij je snel alert wordt, 'zin krijgt' in iets of juist wordt af geschrokken. In ieder geval raak je hier meer opgewonden, (een stuk) alerter en ga je onder meer sneller ademen en krijg je een snellere hartslag. De spieren gaan meer zuurstof krijgen. Het psychische 'opgewonden' gaat hand-in-hand met lichamelijke processen. Er zijn hier grote (aangeboren) verschillen tussen individuen qua temperament. De ene persoon zal sneller opgewonden/alerter raken van dingen op zich/haar heen dan de andere. Introvert of extravert zijn speelt hierbij een rol. Echter of iemand snel in negatieve zin opgewonden raakt en de ander juist snel in positieve zin is iets dat is aangeleerd! Dát kun je dus veranderen, als je wilt. De uitdrukking 'daar krijg ik energie van' slaat op deze vorm van energie.

" Het 'cortisolproces': Een proces waarbij je letterlijk meer energie gaat gebruiken, waardoor je niet alleen 'zin' hebt om iets te doen, maar daarvoor ook de (motorische) mogelijkheid en conditie hebt. De spieren gaan nu ook voedingsstoffen krijgen. De ene persoon zal hier makkelijker een beroep op kunnen doen dan de andere. Let op: de aanmaak van cortisol is te trainen, maar er is beslist een aanleg factor. En trauma's in de vroege jeugd kunnen dit proces verstoren. Cortisol speelt ook een rol bij het dag-nachtritme. Normaal gesproken heb je in de ochtend meer van deze energie. Cortisol speelt ook een rol bij de afweer - er gaat een ontstekingsremmende werking van uit. In extreme omstandigheden (infecties, uitputting, langdurig hevige stress of een combinatie hiervan) kan de productie van cortisol sterk terugvallen ('bijnier-uitputting'). Dit speelt een rol bij chronische vermoeidheid. Echter een overdaad aan cortisol komt veel vaker voor. Een groot aantal schadelijke bijwerkingen hiervan is beschreven, variërend van hart- en vaatziekten, depressie, overgewicht rond de buik, Diabetes 2 en problemen met de afweer.

Het is dus niet gevaarlijk om te stellen dat een toename van het (ongezonde) stressniveau gepaard gaat met een afname van je energieniveau. Dat wil dus zeggen: minder zin in dingen/minder initiatief en/óf minder fut, gewoon te moe om iets te ondernemen of om een prestatie te verrichten.

Ga verder met: welke stresstype ben ik?