Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Waarom gaan mijn stressklachten niet over nu ik veel meer rust heb?
Pas als je flink 'overstressd' bent kom je erachter dat stress primair een biologisch proces is. En net als bij overbelasting van spieren door b.v. het lopen van de vierdaagse (spierpijn) wordt stress in het lichaam bij elkaar 'opgeteld', als er onvoldoende hersteltijd is.

Stresshormonen dalen niet meer naar hun rustwaarde óf je lichaam wordt er minder gevoelig voor, waardoor je hogere hormoonspiegels nodig hebt om te kunnen functioneren. Van het hormoon Adrenaline is aangetoond dat het bij bepaalde beroepsgroepen (b.v. ambulance-personeel) niet meer daalt als er veel opwinding is geweest in de loop van de dag. Men voelt zich dan na het werk nog rusteloos of prikkelbaar. Van het hormoon Cortisol is aangetoond dat het 'setpoint' wordt verhoogd bij langdurige activatie (niveau waarop aanmaak normaliter wordt gestaakt gaat omhoog).

Je hormoonhuishouding gaat dus in de 'overdrive', waardoor je het gevoel hebt dat je wordt geleeft of dat je jezelf niet meer bent. Je komt niet meer goed tot rust.

Dit kun je pas verhelpen door een goede mix van ontspanning en lichaamsbeweging, aangevuld met het inrichten van een betere leefstijl en meer rustgevende gedachtes.

Bij de aanpak van stressklachten via deze site gaan we uit van een handige indeling van stressklachten in vier stresstypes. Deze is o.m. gebaseerd op het boek boek 'Daar ga ik weer' van Carien Karsten.

Lees meer over de biologie van stress

Oefening om het stresshormoonniveau snel te laten dalen (tweemaal per dag doen).<< Vorige | Volgende >>