Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Stress kan zich voordoen in allerlei verschillende vormen. De reacties op stress in je hoofd en lichaam kunnen ook verschillende vormen aannemen. Het uit zich niet alleen emotioneel, maar ook mentaal (concentratie!) en fysiek. Tenslotte werkt het door in je gedrag (bijvoorbeeld heel onrustig of sterk vermijdend).

Overstresstheid kan zich uiten in hyperventilatie, overbezorgdheid, paniek, extreme onrust en prikkelbaarheid, slaapproblemen, spierspanningen, somberheid, vergeetachtigheid, lusteloosheid, teruggetrokkenheid, hoofdpijn-aanvallen en (extreme) vermoeidheid die maar niet over lijkt te gaan.

Maar niet iedereen die overstresst is krijgt al deze symptomen. Het lijkt erop dat mensen bepaalde reacties op stress in zich hebben, maar nooit last hebben van de andere reacties. Zo zal lang niet iedereen gaan hyperventileren of angstig worden bij stress, terwijl anderen zich nooit zullen terugtrekken..

Er zijn ook veel lange termijn effecten van stress beschreven: verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, darmklachten, maagzweren, verminderde libido, verstoring van het afweermechanisme, chronische pijn, eetstoornissen, veslavingsgedrag, depressie, en geheugenstoornissen zijn allemaal in verband gebracht met (langdurige) stress.


Van belang bij het begrijpen van de stress waar we last van hebben zijn drie dingen:

1. Er is een groot verschil tussen plotselinge stress (noodstop maken met de auto) en aanhoudende stress (ontslagdreiging) voor het lichaam

2. Vaak of aanhoudende stress heeft blijvende gevolgen voor het lichaam, ook als de stress er niet meer is

3. De mens is als enige zoogdier in staat stress uit z'n eigen hoofd te halen (door negatieve situaties te blijven herhalen of ze zelfs te bedenken)

Bij de aanpak van stressklachten via deze site gaan we uit van een handige indeling van stressklachten in vier stresstypes. Deze is o.m. gebaseerd op het boek 'Daar ga ik weer' van Carien Karsten.

Meer over stressbiologie (en stresstypes).

Wat doe je tegen piekeren?
<< Vorige