Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Aandacht voor jezelf
Chronische stress is een veelkoppig monster die veel gevolgen heeft voor het fysieke functioneren, het emotionele functioneren en het mentale functioneren. Overstressdheid (burnout) kan veel oorzaken hebben. Deze kunnen buiten ons liggen: bedreigingen, verlies, te hoge werkdruk, overprikkeld raken etc. Maar de oorzaken kunnen ook van binnenuit komen: piekeren, angsten, meer zorgen maken dan nodig is. De externe prikkeling zal de interne onrust versterken; interne onrust maakt dat je minder goed beslissingen neemt.

Om het nog ingewikkelder te mkaen: burnout, overspannenheid of overstressdheid hoeft niet altijd te maken te hebben met iets negatiefs. Topsporters kunnen last krijgen van overtrainheid. De symptomen van overtraindheid komen goeddeels overeen met die van een brunout. En ook mensen die boekend werk doen, maar niet op tijd rusten kunnen uiteindelijk burnout raken.

Kortom burnout etc is een psycho-biologische complex met korte en lange termijn effecten. Een belangrijke overeenkomst tussen alle mensen die er last van hebben is dat ze zeggen 'ik ben mezelf niet meer'...

De aanpak van overspanning zal dus gericht moeten zijn op het weer ontdekken van 'jezelf'. Dit noem ik 'Aandacht voor Jezelf'.

Kennis is macht: kennis over uw toestand geeft u macht over uw toestand. Doe hier dus uw voordeel mee.<< Vorige