Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Verbeteren van uithoudingsvermogen, conditie of aerobe vermogen
Wil je meer persoonlijke coaching om je doelstelling te verwezenlijken? Neem een eCoaching-trajectabonnement voor slechts € 90.
Door te trainen kun je je conditie verbeteren. We spreken ook wel over verbeteren van aerobe vermogen, ofwel het vermogen om zuurstof ('air') in het lichaam te verwerken.
Hoe zuurstof en voedingsstoffen bij de spieren komt is een complex proces. Wat je bij het trainen echter vooral verbeterd is de grootte van het hart. Een groter hart kan meer bloed door het lichaam pompen en dus meer zuurstof verspreiden. door trainen vergroot je het hart.

Aërobe training ofwel conditietraining is een activiteit die continu of met intervallen wordt volgehouden en die de hartslag en de ademhaling versneld. Aëroob betekent ook wel: bij voldoende toevoer van zuurstof aan de spieren kan een zo lang mogelijk arbeid worden verricht. Daarbij vind dan geen verzuring plaats (ophoping van afvalstoffen).

Om een trainingseffect (gezondheidseffecten) te krijgen dien je:
  • drie- tot viermaal per week te trainen
  • gedurende 20, maar liever 30 minuten
  • met voldoende intensiteit
  • waarbij je grote spiergroepen gebruikt (benen, romp..).

Bij aerobe training mag je geen 'zuurstofschuld' opbouwen. Als je ongecontroleerd gaat hijgen is dit het geval. Zorg voor een intensiteit van trainen waarbij je min of meer normaal kunt blijven praten. Zie de oefenigen onder 'Conditie'. Je kan hier fimpjes aan elkaar plakken tot zeker 30 minuten.
Je kunt de intensiteit ook aflezen aan de hartslag. Dit veranderd met de leeftijd. Een goede trainingsintensiteit kun je aflezen uit het schema onderaan.

Meer over conditie en conditietraining

Hoe krijg of hou ik mijzelf gemotiveerd?

Helpt conditietraining bij afvallen?

Hoe train ik met de hartslagmeter?

Doe ik duurtraining of intervaltraining?

Hoe kan ik mijn conditie testen?

Conditieprogramma op deze site

Gezondheidsrisico's

<< Vorige | Volgende >>