Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning


Zie ook ons uitgebreide traject bij RSI of CANS

Algemeen

RSI of KANS is een verzamelnaam voor overbelasting aan nek, schouders en/of armen en handen die ontstaat door het uitvoeren van herhaalde bewegingen of het te lang aannemen van een niet neutrale houding. De overbelasting vindt plaats in de spieren, pezen en zenuwen. De klachten die ervaren worden zijn onder andere; pijn, stijfheid, tintelingen, handigheid- en krachtsverlies. Daarbij kunnen de klachten tijdelijk of continu aanwezig zijn, maar worden in veel gevallen steeds erger. Er zijn een aantal risicofactoren waardoor je RSI kunt krijgen. Dit kan werkgerelateerd zijn en persoonsafhankelijk.
Therapievormen

Belangrijk is het om de overbelasting van de spieren, pezen en zenuwen te verminderen en/of te vermeiden. Bij de behandeling van RSI klachten kunnen de volgende drie therapievormen toegepast worden:
  • verbetering van de ergonomie
  • lichte krachttraining
  • ontspanning en/of rekken
Ergonomie

Langdurig beeldscherm werk is een belangrijke risicofactor op het verkrijgen van RSI klachten. De therapie is gericht op het geven van adviezen over houding en zit tijdens het werk. Mensen zijn snel geneigd om in een comfortabele houding te gaan zitten. Deze houding lijkt vaak ontspannen, maar is erg belastend voor het lichaam. Het is belangrijk om een juiste houding aan te nemen. Hoe u een goede houding aan kunt nemen ziet u in het volgende filmpje: Klik hier FILMPJE ERGONOMIE
Krachttraining

RSI kan ontstaan doordat spieren met een stabiliserende/ondersteunende functie te weinig spierkracht hebben. Het is belangrijk om deze spieren te trainen op kracht en uithoudingsvermogen. Dit betekent dat je niet te zware gewichten moet nemen en de beweging wat vaker moet herhalen.
Zie bijvoorbeeld oefeningen met Elastiek: MAA1 of MAA2

Kijk ook naar FILM KRACHTTRAINING

Ontspanning, mobilisatie en rekken

Voor mensen met KANS klachten is het belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens dagelijkse bezigheden en activiteiten, zoals een pauze tussen het werk. Maar naast deze ontspanning heb je ook een aantal oefeningen voor het ontspannen van de spieren in de schouder-/nekregio. Kijk voor de oefeningen ter ontspanning van deze spieren het volgende filmpje: Klik hier FILMPJE ONTSPANNINGS THERAPIE


Met dank aan: Kelly, Edo en Jacqueline (studenten Fysiotherapie HvA 2011)
<< Vorige | Volgende >>