Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Ontspanningsoefeningen
Ontspanning staat tegenover spanning en inspanning. Ontspanning is nodig voor herstel. Dit kan bestaan uit allerlei activiteiten die een mens prettig vindt om te doen zoals lezen, een warme douche nemen of naar de bios. Maar soms is er wat meer nodig om tot ontspanning te komen, omdat het leven veel van je vraagt. Ontspanningsoefeningen helpen je om dieper tot rust te komen en zo te hestellen door expliciet aandacht te besteden aan jouw lichamelijke gevoelens van dat moment. Met veel van onze oefeningen maak je een ontdekkingstocht naar hetgeen je met het hier en nu verbind. Dit helpt niet alleen het lichamelijk herstel, maar ook de geestelijke rust.

Er zijn in de loop der eeuwen veel methoden ontstaan die mensen helpen tot rust te komen. We bieden je daarvan veel aan. Zie hier een overzicht.

Je spreekt over een ontspanningsoefening als je;
  • Bewust plaatsneemt in een rustige omgeving
  • Zeker 20 tot 30 minuten
  • In een makkelijke houding
  • Met een passief mentale houding (men laat dingen op zich afkomen)
  • En een neutrale focus (men staat open voor alle suggesties, waarnemingen en gedachtes)

'Een makkelijke houding' kan ook betekenen staand of tijdens een heel eenvoudige beweging. Juist bewegend kunnen veel impulsen op ons afkomen.

Op de site staan ook veel oefeningen korter dan 20 minuten. Zeker voor mensen die (nog) in een gespannen toestand zijn is het raadzaam om met korte oefeningen te beginnen om niet al te gefrustreerd te raken. Bovendien blijkt van korte oefeningen ook een preventieve werking uit te gaan.

Indeling van ontspanningsoefeningen.


<< Vorige | Volgende >>