Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Algemeen

Naast bewegingsklachten zoals pijn en stijfheid hebben mensen met fibromyalgie ook last van andere klachten. Denk aan vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingsveranderingen. Fibromyalgie wordt daarom ook wel een systeemziekte genoemd net als reuma. De oorzaak van fibromyalgie is echter (nog) niet bekend. Wel is bekend dat sociale en emotionele factoren invloed hebben op de klachten.

Therapievormen: bewegen en ontspannen

Op dit moment zijn er geen behandelingen bekend die de oorzaak van fibromyalgie wegnemen. Wel zijn er therapievormen die klachten kunnen verminderen (vooral de pijn). Bewegen speelt daarbij een belangrijke rol. Hieronder zijn een tweetal therapievormen beschreven welke uit onderzoek het meest effectief blijken te zijn.

Rustige conditietraining

Conditietraining of duurtraining is een langdurende volgehouden activiteit die de hartslag en de ademhaling verhoogt. 'Rustig' ofwel aëroob betekent dat u het kan volhouden zonder dat de spieren 'verzuren'. De spieren 'verzuren' niet als er voldoende aanvoer is van zuurstof door ademen. Dit soort training versterkt het hart, de longen, de algemene kracht en het uithoudingsvermogen. Meer informatie over conditietraining vindt u hier.

Voorbeelden van conditietraining zijn lopen, zwemmen, fietsen, steppen, stevig wandelen, bewegen op muziek, zumba, etc. Variatie hierin is belangrijk bij fibromyalgie. ga niet alleen hardlopen om belasting van steeds dezelfde spieren/gewrichten te vermijden.

Klik hier voor een filmpje over aërobe training


Ontspanning

Ontspanning of relaxatie, kan zowel lichamelijke als geestelijke zijn. Bij lichamelijke ontspanning kan worden gedacht aan het ontspannen van spieren. Bij geestelijke ontspanning kan er worden gedacht aan rust in de denkprocessen.

Meer over ontspanning vindt u hier. Kijk ook naar de film over ontspannen in het algemeen.

Relaxatiemethoden hebben invloed op de pijn bij fibromyalgie. Kijk voor de verschillende oefeningen hier.

Naast rustige conditietraining en ontspanning is aangetoond dat rekoefeningen (stretching) en spierkrachttraining kunnen helpen.

Het is belangrijk dat u gelooft in het verbeteren van de klachten door beweging. Als u te veel pijn heeft bij bewegen of u ziet er teveel tegen op zoek hiervoor dan begeleiding (bij een fysio- of oefentherapeut of zelfs een psychotherapeut die verstand heeft van omgaan met pijn).

Met dank aan: Kelly, Edo en Jacqueline (studenten Fysiotherapie HvA 2011)

<< Vorige | Volgende >>