Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Leniger worden
Wil je meer persoonlijke coaching om je doelstelling te verwezenlijken? Neem een eCoaching-trajectabonnement voor slechts â⬠90.

Rekoefeningen helpen je soepel te blijven. Deze oefeningen zijn vooral gericht op de spieren, maar ook andere bindweefsels worden door stretching of rekken gestimuleerd. Je stimuleert het herstel.

Spieren die weinig gebruikt worden, worden zwakker en stijver. De ene mens heeft daar meer last van dan de andere. Het stijf-worden van de spieren kan een pijnlijk gevoel geven. Door regelmatig rekoefeningen te doen kun je dit tegengaan.

Filmpje over stretching

Bij rekoefeningen maak je langzame bewegingen in een min of meer extreme richting. Een rustige ademhaling is hierbij van belang. Door de oefening kan het weefsel iets langer worden. Na de oefening wordt ook de spanning in het weefsel iets lager en neemt de doorbloeding toe.

Door de prikkeling van de zenuwen in de spieren tijdens de rek ontstat er een groter lichaamsbewustzijn ontstaat, met een groter vermogen tot ontspanning als gevolg.

Van belang bij veel rekoefening is dat je de eigen grens accepteert en respecteert. Er is geen norm die je moet halen. Je moet niet door een pijngrens heen gaan oefenen omdat degene die het voordoet verder komt dan u. Rek tot het bijna onaangenaam gaat voelen en wacht dan even. Na een tiental seconden kunt je meestal iets verder.

Overdrijf dus niet; als je rek voelt dan is het goed. Geeft het weefsel de tijd. Bij sommige weefsels speelt dit meer dan bij anderen. We zullen dit bij de oefeningen zoveel mogelijk aangeven.
<< Vorige