Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning


Wat u kan doen tegen spierspanningshoofdpijn

U kunt veel doen tegen spierspanningshoofdpijn. Neem de tijd nu of op een ander moment op deze teksten zorgvuldig door te nemen. Kijk waar nodig naar de insturctiefilms en ga aan de slag met de oefeningen.

De spieren die spanningshoofdpijn veroozaken zitten meestal niet in het hoofd, maar in de hals, de nek en de schouder. Teveel of te vaak spanning in deze spieren veroorzaakt triggerpoints (spierknopen), die -door overprikkeling van zenuwen ter plaatse- een uitstralende pijn in het hoofd geven.

Ook tandeknarssen kan overprikkeling van de spieren/zenuwen leiden (kaakspieren) en hiermee hoofdpijn veroorzaken.

Spierspanningshoofdpijn komt zeer vaak voor. Volgens deze Amerikaanse studie komen episodes van 'tension headache' wel voor bij meer dan 35% van de mensen. Chronische spierspanningshoofdpijn bij meer dan 2% van de mensen.

U zult deze spieren meer ontspannen moeten krijgen, wilt u van uw hoofdpijn afraken..

Spierspanningshoofdpijn treed juist vaak in het weekend op! Zie hieronder en zie ook onze film over chronische pijn.


Oefeningen
We hebben een uitstekend oefenprogramma ontwikkeld tegen de spierspanningen rond de nek en schouder.

Deze oefenset bestaat uit losmakende bewegingen, rekken van de langere en korte nek/halsspieren; rek- en functieverbetering van de Monnikskapspier, stimuleren van een rechte houding en verbeteren van de ontspanning van de nek-schouderspieren.

Door het regelmatig doen van dit programma (zeker dagelijks een aantal oefeningen doen), zullen de triggerpunten minder hevig worden, de doorbloeding toenemen en een groter gevoel van ontspanning ontstaan.

Ga hier naar dit programma (alleen voor abonnees).


Hoofdpijn en stress
Er is een duidelijke relatie tussen hoofdpijn en stress. Vooral bij langdurig drukte (mentale inspanning!) kun je een ophoping van spierspanning van de spieren rond het hoofd krijgen. Vreemd genoeg verschijnt de hoofdpijn vaak pas in het weekend of in de vakantie. Dit heeft te maken met het wegvallen van de adrenaline-prikkel. Het lijf staat nog bol van de spanning, maar er is geen afleiding meer.

Om weekend- en vakantiehoofdpijn te vermijden doet u er goed aan om de dagelijkse spanning te 'lozen'. Dit kan ook met bovenstaand oefenprogramma (dus ook doen indien géén last) of door dagelijkse meditatieoefeningen (gericht om verminderen van piekeren of teveel doordenken). Zie bijvoorbeeld ons meditatieprogramma of de oefening 'losmaken'.


Hoofdpijn en houding


De spanning rond nek en hals kan zeker ook samen hangen met de houding. Bij verschillende houdingstypen is de neiging aanwezig om het hoofd (sterk) naar voren te buigen of te strekken (voorovergebogen hoofd of holle nek en hole rug).
Zie ook onze film over houdingstypes.

Zeker in dit computer tijdperk is de neiging om het hoofd naar voren te buigen of te strekken zeer sterk aanwezig.

Als u serieus aan de slag wilt met het verbeteren van de houding kijk dan bij de verschillende houdingstypen welke het meest overeen komt met uw gewoonte houding en zoek het oefenprogramma daarbij. Deze zijn uitgebreider dan het hoofdpijn-programma omdat we de hoduing beschouwen van top tot teen.


<< Vorige | Volgende >>