Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanningDeze Nieuwbrief:
 • Stuur uw reacties en vragen
 • Leer meer over chronische pijn via onze eerste pijnfilm
 • Hoe zelf een oefenprogramma te maken
 • Hoe herkent en voorkomt u een burnout


Reageer!
Het aantal geregistreerde gebruikers van Beweging.TV gaat richting 400! En we horen enthousiaste reacties.
Stuur uw reactie of vraag naar mij toe!.
Laat weten hoe u Beweging.TV gebruikt, wat u leuk vindt, wat u mist, waar u behoefte aan heeft. Voorbeelden:
 • bij welke oefeningen heeft u baat?
 • heeft u een vraag over oefenen bij een bepaalde klacht?
 • heeft u op- of aanmerkingen bij bepaalde oefeningen?
 • wat heeft u nodig om daadwerkelijk thuis te gaan oefenen?
 • maakt u gebruik van de mogelijkheid om een oefenprogramma samen te stellen (via de 'voeg toe'-knop)?
Op iedere reactie zal gereageerd worden (dat lukt nog wel met 400 gebruikers)! Iedere vraag zal beantwoord worden. Of u kunt onze enquête invullen.
En u kunt ook uw reactie kwijt op het facebook-account:
BewegingTV

Laat van u horen, dan hoort u van mij...

Chronische pijnfilm

Lichamelijke pijn kent veel dimensies. Wat te denken van het fenomeen 'fantoompijn'? Mensen hebben pijn in een been of hand die er überhaupt niet meer is. Ook mensen met alle ledematen nog aanwezig kunnen een vorm van 'fantoompijn' ontwikkelen. Na vele weken pijn ergens in je lichaam gaan de processen bij pijn in je lichaam en vooral in je zenuwstelsel veranderen. Pijn kan hierdoor verdwijnen, maar ook erger worden bij een bepaalde beschadiging. Zo voelen veel mensen met slijtage in hun gewrichten géén pijn. Maar pijn kan ook wél aanwezig blijven, als de beschadiging (of ontsteking) meetbaar weg is! We spreken dan over pijnmodulatie: het veranderen van de waarneming van pijn onafhankelijk van de objectieve beschadiging.

Ik heb een film hierover gemaakt aan de hand van bestaande literatuur en wetenschappelijk inzichten. Hier wordt uitgelegd wat er in het zenuwstelsel (inclusief het brein) kan gebeuren.

Ik vind belangrijk dat mensen begrijpen wat er gebeurt bij aanhoudende pijn, omdat bewegen een belangrijk rol speelt bij het verbeteren van processen in het zenuwstelsel. En juist bewegen is wat veel mensen met aanhoudende pijn gaan vermijden..

Deze film is een ' eerste druk'. Laat weten of u het verhaal begrijpt, inclusief de implicaties.

Zelf een oefenprogramma maken

Als u een abonnement neemt van € 3 per maand (!), kunt u een programma maken met de aanwezige oefeningen. Zet uw favoriete oefeningen op een rij. Indien u oefeningen samenvoegd geeft u het programma een naam. Na inloggen ziet u dan voortaan uw programma rechtsboven op het scherm. Kies het programma met de toegewezen naam en start het programma door op de bovenste foto te klikken.

Let Op
Als u nieuwe oefeningen toevoegt kies dan steeds dezelfde naam voor het oefenprogramma. Tenzij u echt een heel ander programma wilt maken. Via het tabblad Mijn Beweging kunt u oefeningen verwijderen of de volgorde van de oefeningen veranderen.

Als u een basisabonnement neemt kunt u mij ook om suggesties vragen voor een goed programma. Later dit jaar kunt u op de site ook op een agenda aangeven wanneer u wilt oefenen. U ontvangt dan een herinneringsmail of -SMS.

Voorkom Burnout ... (zonder verzuimen)

Steeds meer mensen krijgen last van een burnout of burnout-verschijnselen. Naar verluid 10% of meer van de beroepsbevolking! Burnoutverschijnselen kunnen lichamelijk zijn (vermoeidheid, pijn, gespannen), emotioneel (prikkelbaar, stemmingsverandering) of mentaal (concentratie- en geheugenproblemen).

Noodgedwongen werken veel mensen gewoon door, al hebben ze last van deze verschijnselen. Vaak is doorwerken ook wel mogelijk, maar niet op dezelfde wijze. Belangrijkste oorzaak van de 'overspanning' is -bij de meeste mensen- dat er veel mentale en emotionele spanning is, en weinig lichamelijke in- en ontspanning. De balans is zoek.

Inmiddels ontwikkelde ik een aanpak dat berust op drie pijlers:
 • herkenen en verminderen van lichamelijke spanningsreacties. Het herkennen van 'overspanning' kan ik onder meer met metingen door biofeedback-apparatuur (spierspanning, hartslag, ademhaling, zweetreacties). Het verminderen van deze spanningen kan door het doen van adem- en ontspanningsoefeningen. Er staan veel van dit soort oefeningen op deze site. Voor de meeste mensen is het beter om regelmatig korte oefeningen te doen en niet gelijk een lange meditatie-oefening. Doe bijvoorbeeld eens deze oefening, maar dan dagelijks twee- of driemaal.
 • verminder mentale activiteit en dus ook verminder piekeren!!! Concentreren, nadenken, problemen oplossen enz., verhoogd het alertheids- en spanningsniveau in het hele lichaam (kom anders maar eens langs voor de mentale stresstest). Niet-piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook hiertegen staan oefeningen op de site. Neem stappen op weg naar een meer waardevol leven met behulp van de ACT-oefening. Of leer je eigen gedachtes te relativeren met behulp van deze RET-oefening. Of verminder de spanning rond bepaalde gebeurtenissen met behulp van deze HAT-oefening. ('geestelijk' ontspannen door het inzetten van het ontspannende vermogen van je lichaam). Vervolgens kun je ook meditatieoefeningen doen om geestelijk (veel) rustiger te worden. Volg bijvoorbeeld dit meditatieprogramma..
Voor deze 2e stap kan ook de hulp van een coach op psycholoog nodig zijn.
 • De derde pijler is: ga meer en beter bewegen zonder te overdrijven. Met andere woorden besteed meer tijd aan bewegen, niet perse meer intensiteit. Rustige conditietraining en rustige spierkrachttraining aangevuld met enige stretching of yoga voldoet uitstekend. Breek door meer bewegen de overvloed aan stresshormonen in je lichaam af. Voldoende inspiratie op deze site: koop een set oefenelastieken en beweeg vrolijk op muziek.
Door deze drie stappen moet het lukken om fit te blijven en de balans te handhaven.
Natuurlijk moet je ook kritisch kijken naar je werkdruk: ligt die werkdruk aan de omstandigheden of aan jezelf? Hoeveel invloed heb je er op? Werk je hard uit onzekerheid of noodzaak?
Stop in ieder geval met (mentale) aktiviteit in de avonden. De avonden is voor bovenstaande en het voorbereiden op een waardevolle slaap!

Jip Driehuizen

Volg ons ook op Twitter: JipBewegingTV

Deze nieuwsbrief verschijnt ongeveer eenmaal per 6 weken

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.