Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
De voordelen van thuis bewegen: Vrijheid in vitaliteit
Sinds begin januari zijn er bijna 200 gebruikers van Beweging.TV bijgekomen. Dat bent ook U, de lezer van deze nieuwsbrief. Maar doet u nu ook echt aan beweging thuis voor de buis? (of de laptop?). Maakt u ook een bewegingsprogramma voor uzelf? Laat ik daarom de voordelen van thuis bewegen nog eens voor u op een rijtje zetten:

 • Alle gezondheidsaspecten van bewegen gelden ook voor thuis-bewegen via beweging.tv
 • U hoeft de deur niet uit; die energie kunt u dus vast steken in zinvolle oefeningen. U hoeft zich dan ook niet extra om te kleden; u kunt de training bijvoorbeeld 'smorgens doen voor het douchen en aankleden
 • U hoeft niet een uur achter elkaar iets te doen. 10 minuten is ook goed. Zou u ooit naar een sportschool gaan voor 10 minuten oefenen?
 • Juist 'tussendoor' bewegen vergroot de concentratie en voorkomt spierklachten
 • U kunt via de site niet alleen aandacht besteden aan meer (sterker, leniger, betere conditie) maar ook aan beter (balans, bewustwording, ademhaling..) iets wat op de meeste sportscholen vaak niet gebeurt
 • U kunt via de site diverse beweegvormen uitproberen of door elkaar heen. Een soort bodybalance-plus
 • U kunt oefeningen uitproberen, lessen (!) uitproberen, (en lekker halverwege de les 'weglopen')
 • Thuis kijkt er niemand mee, terwijl u wel duidelijke instructies krijgt
 • Als u thuis gaat bewegen kan de verwarming omlaag! Als u ieder uur even 10 minuten wat oefeningen doet kan de kachel op 18 of 19gr blijven en dat gaat u financieel merken!
 • U kunt bij bepaalde klachten of verkeerde houding ook oefeningen via de site meekrijgen van een bewegingspecialist (fysiotherapeut e.d.), zonder ze te vergeten (wijs uw specialist hier eventueel op!)
 • U kunt de oefeningen thuis afwisselen met lekker buiten fietsen of lopen
Kortom thuis bewegen betekent vrijheid; vrijheid in vitaliteit. Om die reden is bergwandelen ook onze metafoor: lekker pittig bewegen en ontspannen met een vrij gevoel.

Lees ook onze Eerste Nieuwsbrief

Beweging.TV en de Sociale Media

Volg ons op Twitter: @JipBewegingTV (met waardevolle tips en oefen-ideëen)

Volg ons via Facebook: BewegingTV

Lees mijn blog op de site van Het Nieuwe Werken: www.HNWb.nl


Arbo-dienst neemt Beweging.TV op in zijn aanbod

De BM Groep uit Wormerveer past als eerste Arbo-dienst het principe van beweging.TV (thuis oefenen voor meer vitaliteit) toe in een re-integratieprodukt. Deze past goed in haar filosofie van belastbaarheidsmanagement: op betaalbare wijze bedrijven diensten aanbieden om de belastbaarheid van de medewerkers te verbeteren. Meer: hier...

Voordeel van een abonnement

Voor maar 3 of 4 euro per maand kunt u ook een abonnement nemen bij deze site. U kunt dan uw eigen programma (laten) samenstellen. Zo'n programma kunt u dan, na inloggen, met één muisklik starten. 3, 6 of 20 oefeningen achter elkaar. Ook kunt u (bij het 4 euro-abonnement) voorgeprogrammeerde lessen volgen. Bijvoorbeeld de R.O.C.K-lessen of thema-lessen en programma's bij bepaalde ongemakken (onder eHealthcoaching). De programma's hier zullen zich gaan uitbreiden.

Gedurende 2012 kunt u ook, per email, een eigen oefenprogramma aanvragen.
Kijken naar oefenen helpt ook! ('motor-imaging')

Uit onderzoek blijkt dat video-instructies het meest succesvol zijn bij het stimuleren van oefenen . Bij het vergelijken van 'oefentrouw' van patiënten via geschreven instructies, tekeningen of video blijkt video het medium te zijn waardoor men zich het meest gesteund weet. De oefeningen worden dan het beste gevolgd. (Weeks et al. Videotape instruction versus illustration for quality of performance, motivation, and confidence tot perform simple and complex exercises in healthy subjects. Physiotherapy Theory and Practice 2002)

Opmerkelijk is dat het zien van bewegen via film óók al helpt als men niet meedoet, maar er alleen naar kijkt! Er zijn proeven gedaan met revaliderende patiënten. Als men in de fase dat men nog niet kan lopen kijkt naar films van lopende mensen (waarbij men zich inbeeld dat men dit zelf doet), dan revalideert men sneller als de mensen die niet naar dergelijke films kijken.

De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat de hersenschors bij kijken naar beweging toch gestimuleerd wordt en bepaalde hersenverbindingen tot stand komen of minder afbreken. Men kan dit principe ook gebruiken bij het leren van een beweging of als voorbereiding op een sportwedstrijd. Skiërs doen dit dan ook vaak voor een slalom-westrijd (in gedachte de berg afgaan).

Kijken naar én zich voorstellen van een beweging helpt! Het beste werkt dit, als men ca 20 minuten naar een beweging kijkt. Men noemt dit Motor-imaging. Op Beweging.Tv hebben we een oefening gemaakt hiervoor, voor mensen die tijdelijk hun been niet kunnen gebruiken (door gips o.i.d). Zie hier

Hoe Fysio- en oefentherapeuten Beweging.TV kunnen gebruiken

Bewegingstherapeuten kunnen beweging.tv gebruiken om online oefeningen aan hun cliënten 'mee te geven'. Dit jaar kunnen therapeuten een gratis account krijgen zodat ze access hebben tot alle programma's. Stuur hiertoe een mail naar info@beweging.tv.

Ook Belgische bewegingstherapeuten hebben de site hiervoor ontdekt!

Graag ontvang ik ook suggesties voor nieuwe oefeningen of verbeteringen.

Meer informatie voor fysio- en oefentherapeuten.