Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Soms zijn positivo's juist een risico

MALOU VAN HINTUM - 09/01/12, De volkskrant

Mensen in een negatieve bui vervullen een moeilijke taak beter dan mensen die zich gelukkig en ontspannen voelen. De mantra 'ontdek de kracht van positief denken' mag dan populair zijn, uit het proefschrift van NWO-onderzoeker Van Steenbergen blijkt dat ze niet altijd opgaat.

AMSTERDAM - 'Positieve emoties maken je minder alert als je moet reageren op moeilijkheden', zegt Henk van Steenbergen. Niks kracht. Een vrolijke Frans presteert gewoon minder. Om over verliefde mensen maar te zwijgen. Die hebben een hoop positieve aandacht, maar vooral voor hun teerbeminde. Een lastige opdracht laten ze voor wat-ie is.

Van Steenbergen liet proefpersonen de Stroop-test doen, een test waarin ze hardop in verschillende kleuren afgedrukte woorden voorlezen. Die woorden hebben een andere kleur dan hun betekenis. 'Geel' staat er bijvoorbeeld in blauwe letters. De informatie 'klopt niet' met elkaar, dus ga je je extra goed concentreren. Slechtgehumeurde mensen doen dat veel sterker dan blije. 'Bij een gevaarlijke verkeerssituatie zullen ze sneller op de rem trappen dan vrolijke mensen', verwacht Van Steenbergen.

Ook mensen die langere tijd neerslachtig zijn en depressieve symptomen hebben, presteren cognitief beter. Dat is opmerkelijk, want mensen met depressieve symptomen zijn vaak lusteloos en ongemotiveerd. Waarom zouden die zich mentaal inspannen? 'Als ze heel erg piekeren, gaat die vlieger vaak niet op', zegt Van Steenbergen. 'Maar bij minder ernstige symptomen komt de 'negatieve bias' in hun gedachten van pas in gevaarlijke of moeilijke situaties.'

Moeten opgewekte mensen nu in een hoekje gaan zitten treuren? Het kan helpen, maar niet bij alles. 'Omdat mensen met positieve emoties zich mentaal minder inspannen en dus minder diep in een taak duiken, kunnen ze mogelijk wel gemakkelijker switchen', zegt Van Steenbergen. 'Ze remmen later, maar schieten mogelijk wel de vluchtstrook op.'

Dat positief denken een risico is bij inspanning en ondernemen blijkt wel uit de teloorgang van de neoliberale samenleving. Maar het helpt zeker wél bij meer en betere ontspanning, en vrede hebben met een situatie (J.D.).


Volgende >>