Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning
Spieren maken de mens
De spieren zijn in kwantiteit ons belangrijkste orgaan. Mensen kunnen tot 55% bestaan uit spieren. Mannen hebben gemiddeld 30% meer spieren als vrouwen. Er is veel bekend over de werking van spieren. Dit dringt echter maar mondjesmaat door in de (medische) werkelijkheid. Hoewel de voordelen van een goed werkend spierstelsel inmens zijn is er meer aandacht voor interne organen en chemische processen (en dus medicijnen). En dat terwijl de stofwisseling van en in de spieren zo'n grote rol speelt bij die chemie.

Een -niet volldige- opsomming van het belang van goede spieren:
 • spieren zijn zeer nauw verbonden met het zenuwstlesle. Een van de eerste dingen die er gebeurt als we wakkeer worden of als we meer alert worden is een toename van de spieractiviteit. Dit gaat heel snel en buiten ons bewustzijn om. De spierspoeltjes in de spier spelen hierbij een belangrijke rol (dit zijn orgaantjes in de spier, die aanvoelen hoe de positie van de spier is en dus wat er nog moet gebeuren bij in actie komen: 'voorspanning')
 • door de sterke verbondenheid tussen spieren en zenuwen maakt de organisatie van de spieren ook een groot deel uit van onze hersens (in de hersenschors)
 • hoe meer verbindingen in de hersenschors des te beter het denkvermogen is de huidige gangbare opvatting. Aangetoond is dat vooral het beter laten samenwerken van spieren een betere hersenfunctie en dus ook leerfunctie geeft
 • in de spieren zitten verschillende soorten spiervezels. Sommige reageren heel snel, andere een stuk trager. De verhouding tussen deze snelle en langzame spiervezels verschillen enorm tussen mensen. Dit verklaart voor een groot deel het verschil in (motorisch) functioneren en postuur. De spierbouw mattk ons persoonlijk
 • spieren hebben gevoel: er zitten heel veel zintuigen in de spier voor lengte, druk en pijn. er gaan zelfs meer zenuwen van de spier af naar de hersens dan andersom! De spier is dus meer een orgaan om mee waar te nemen (gevoel voro de omgeving) dan om iets mee te doen.
 • Spieren zorgen voor expressie; de non-verbale uiting van onze gevoelens. Vooral de spieren in het gezicht en de handen zijn hierbij belangrijk.
 • de spieren zijn ook onze verbrandingsovens. In de spieren vindt de verbranding plaats van vetten en wordt er energie en warmte geproduceerd. Wie z'n spieren weinig gebruikt wordt dus niet alleen dikker, maar krijgt het ook kouder
 • Spieren scheiden stoffen af waardoor je je blijer en meer optimistisch gaat voelen ('onkwetsbaar' dacht Achilles). Dit zijn met name de endorfines; stoffen die lijken op morfine. . . En dat helpt dus ook tegen pijn. Heb je pijn bij bewegen? Beweeg dan nog wat meer (tenzij er iets gescheurd is natuurlijk - maar zelfs dan, zo snel mogelijk weer)
 • Bij een, qua beweging eenzijdig bestaan raken vooral de spieren 'in de war': ze blijven gespannen, of verslappen, of verkorten, of gaan slechter samenwerken, of raken slechter doorbloed en gaan dan minder slecht 'verbranden' of -meestal- dit allemaal tegelijk.
 • Het bijzondere van de spier is dat deze zo verbonden zijn met de persoon, dat de achteruitgang van spieren bij iedereen anders geschiedt (zie houdingstypes).
 • bij ontspanning, een echte ontspanning, verslappen de spieren totaal, zoals bij de diepe slaap. Er kan dan herstel plaatsvinden, omdat het bloed overal kan komen. Dit geeft een weldadig gevoel, dat je ook in wakende toestand kan oproepen. Om goed ontspannen spieren te krijgen is het soms nodig om te mediteren, of positiever te gaan denken. Dit maakt immers het zenuwstelsel rustiger! Tevredenheid zal je deel zijn.

RSI of CANS is typisch zo'n verschijnsel wat ontstaat door eenzijdig gebruikte spieren: de houding veranderd, spieren verkorten (en/of verslappen), sommige spiervezels staan zo vaak in de 'alert-stand' dat er een verkramping of spasme rond de spierspoeltjes ontstaat ('triggerpoints'). Er wordt onvoldoende endorfines geproduceerd en hoppa, daar is je (chronische) pijn.

Deze site staat in het teken van de spier; we willen de spier eerherstel geven in het fysieke en psychische leven van de mens. Wie zijn spieren goed verzorgt krijgt daar een leven lang veel voor terug. Besteed daar zeker zoveel tijd aan als aan je huid, je haren, je kleding of je auto... en we bedoelen dan niet alleen spierkrachttraining. De krachttraining hebben de spieren juist een slechte naam gegeven. De eenzijdige aandacht aan de omvang van de spier (bodybuilding; trainen met apparaten) doet de spier juist ook veel tekort. Het vergroten van de spieren geeft geen betere werking van het zenuwstelsel enslaat qua chemis juist door naar overmoed.

Op deze site stimuleren we de kracht (omvang: meer spier) en de kwaliteit (samenwerking en afstemming, waardoor meer hersenverbindingen) en de souplesse (lengte) en de doorbloeding (conditie) en de ontspanning en daarmee de hele stofwisseling waardoor meer blij-makende neurotransmitters in ons lijf komen!.

Daarbij schenken we juist veel aandacht aan de 'core stability'; samenwerking van rug- en buikspieren. Dit is erg belangrijk, maar geeft niet snel een zichtbaar effect.

Spieren verzorgen gaat niet via zalfjes en pillen; je moet er iets voor doen. Of je moet er juist iets voor laten. Wij zijn onze spieren.