Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning

Waar vind ik oefeningen bij . . .?

Bestaan er ook oefeningen tegen hoofdpijn?

Hoofdpijn kan veel oorzaken en er bestaan veel verschillende vormen van hoofdpijn. De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spierspanningshoofdpijn. En dáár kun je veel aan doen.

Verschijnselen: zeurende, soms kloppende pijn dei meestal opkomt van achter uit de nek. Er zijn twee of drie vaste plekken waar de pijn zich uit. Drukken achter op het hoofd, nét onder de schedel doet pijn. Vaak is er ook een pijnlijke plek tussen de schouderbladen.

Oefeningen: Doe deze set van oefeningen. Succes verzekerd. Of in ieder geval regelmatig deze en deze oefening. En doe aan ontspanning, veel ontspanning.


Wat zijn goede oefeningen tegen rugpijn?

Rugklachten heeft bijna iedereen wel eens. Maar er kan veel verschil zitten tussen de ene rugklacht en de andere. De meest gangbare opvatting nu is dat het vooral te maken heeft met een gebrekkige samenwerking tussen rugspiertjes en buikspieren. En dit hangt dan weer samen met een te eenzijdig bewegings- (en leef-)patroon (veel zitten).

Verschijnselen: pijn onderin de rug, vooral net links en/of rechts van het midden. Bukken en/of (lang) zitten doet pijn. De pijn kan doortrekken lnags de rug omhoog (meestal een één kant meer) én in de bil of benen.

Oefeningen: Géén oefeningen doen zonder raadplegen van een (para)medicus als bewegen en oefenen meteen pijn doet. Anders: Deze set (om te beginnen), regelmatig deze oefening doen (durven!), en deze en/of deze. Of volg een Pilates-training of ROCK-les die bij jou houdingstype past.

Meer over rugklachten
Wat zijn goede oefeningen tegen RSI of CANS?

De term CANS of RSI verwijst naar een heek complex van klachten in nek, schouder en arm ('Arm, Neck & Shoulder') en dus is er ook niet zomaar een set oefeningen te verzinnen die voor iedereen met klachten van dien aard goed zou zijn. Over het algemeen: beweeg! Want RSI/CANS heeft in ieder geval te maken met statische belasting (waarbij spieren wél aangespannen zijn, maar er geen verplaatsting is). En met aanleg. Zie deze instructiefilm. De pijn heeft meestal te maken met één of vooral meerdere myofaciale triggerpoints.

Verschijnselen: (zeurende) pijn in de nek, schouders, tussen de schouderbladen en in de bovenarm, vaak ook (of alleen) de onderarm. Pijn treed op bij aanvang van een statische taak, maar kan ook -als er niets tegen gedaan wordt- constant aanwezig blijven. Pijn wordt meestal niet erger door sport of iets zwaars op tillen, maar wel bij het -statisch- werk. Uitzondering is pijn in de onderarm, die kan er wél voor zorgen dat je niet meer kunt tillen e.d. leer omgaan met de pijn! Er is namelijk meestal niets stuk; het is vooral spanning in de spier (in de vorm van spierknopen).

Oefeningen; anythings goes, zolang het maar niet statisch is. Deze oefening zou je dagelijks één of tweemaal moeten doen. En deze set rekoefeningen (daar zit de vorige oefening bij) is ook een hele goede. Spierkracht kun je wel oefenen, maar zonder iets vast te houden (want dat is knijpen en dus statisch). B.v. deze Pilates-set. of body-pum met hele lichte gewichten

Meer over RSI/CANS

Wat zijn goede oefeningen voor mijn knieën (er is niets echt stuk in mijn knie).

Als je weet dat er geen kapotte meniscus is, of gescheurde kniebanden dan is deze oefenset prima om te doen. Ook voor mensen met artrose (slijtage) mits deze niet te ernstig is. Veel knieklachten-zonder-schade hebben te maken met de samenwerking (en kracht) van de beenspieren rond de knie. Hierdoor kan bijvoorbeeld de knieschijf iets scheef kan 'lopen'.

Verschijnselen: pijn rond de knie, maar vooral er onder. Druk op een plek net onder de knieschijf kan pijn doen. Pijn treed vooral op bij belasting als traplopen (vooral trap áf lopen) en hardlopen.

Oefeningen: oefeningen met een balans-element zijn de echte aanraders. Zoals deze, deze of deze. En heel heilzaam is de 'schaats-sprong'. Alle oefeningen zitten in voornoemde oefenset. Maar ook het simpelweg aanspannen van de bovenbeenspier is al werkzaam (zitten met gestrekte benen en dan de bovenbeen hard maken, waarbij je vooral aan de binnenkant, valk boven de knie een keiharde spierbal gaat voelen). Dagelijks één- of tweemaal doen.

Wat zijn goede oefeningen als ik regelmatig Hyperventileer

Hyperventileren treed meestal op als je gespannen bent (geweest) of het heel erg druk heb gehad. Misschien moet je juist oefeningen doen om te ontspannen zonder veel aandacht voor de ademhaling, zoals deze of deze.

Kijk ook naar het instructiefilmpje over hyperventileren en een eenvoudige oefening hierbij. Als je immers écht hyperventileert dan is er vooral sprake van een verkeerde balans tussen O2 en CO2 in het lichaam (er is te weinig CO2 in het lichaam! Ga dus meteen naar buiten als je in de stad woont, want daar is juist teveel CO2...).

Als je vaak angstig bent is het natuurlijk belangrijk dat je deze onder ogen ziet om te kijken hoe reëel deze angsten zijn. Doe dit eventueel samen met een coach. Of doorloop eens een 'positief denk-traject', zoald de RET-oefening of de ACT-film. Deze laatste dan met thema: 'ben ik mijn angsten of ben ik vooral heel wat meer?'

Verschijnselen: hartkloppingen, duizeligheid, tintelende lippen en vingers, kortademig of gevoel geen lucht te kunnen krijgen. Sterk gevoel van angst of paniek, vooral om het hart.

Oefeningen: buiten de paniekaanvallen om zou ik deze oefening met regelmaat doen. Of deze. Dit meditatietraject is ook een aanrader. Of deze TaiChi-les.

Dit is een oefening die je bij een (naderende) aanval kunt doen.

En bewegen; veel bewegen om je energie te lozen. En beweeg dan met afleiding. Deze Zumba-les zal je dan goed doen.

Meer over hyperventilatie.

Welke oefeningen doe ik bij een slechte houding?

Klik hier voor alles over Houding


Wat voor beweging of ontspanning doe ik als ik last heb van stress (overspannenheid, burnout..)?

Klik hier voor alles over stress.


En oefeningen bij . . .? Stel hier je eigen vraag!
<< Vorige