Proefabonnement Beweging.TV
Beweging.tv
Meer dan 700 filmpjes met beweging en ontspanning


Kenmerkende houdingsgewoontes of -types
Wil je een meer persoonlijke ondersteuning bij het aanpakken van je houding, neem dan een eCoachingsabonnement voor slechts € 90,
Hieronder een aantal veelvoorkomende houdingsgewoonten die voor verbetering vatbaar zijn. Naast het type afwijking staan 'links' naar oefeningen die je hierbij kunnen helpen.
Lees ook: waarom moet ik mijn houding verbeteren?


'Hyperlordose';

Overdreven recht opstaan; komt voor bij militairen en turnsters. Door de neiging veel spanning vast te houden is de kans op spierspanningsklachten overal aanwezig, met in ieder geval een té holle rug.

Als je dit niet meer makkelijk kunt loslaten moet je Houdingsprogramma 1 regelmatig doen.

Voorts bieden de volgende ROCK-lessen voor jou prima gevarieerd oefenmateriaal: Rock-standaard les3,

'Sway-back' type

Veel voorkomende houding , waarbij de kromming in de bovenrug versterkt is, het hoofd naar voren staat maar het bovenlichaam als geheel naar achteren helt. Er is dan juist sprake van weinig spierspanning.

Wil je hier wat aan doen ga dan naar Houdingsprogramma 2:

En werk ook aan de conditie.
Voorts bieden de volgende ROCK-lessen voor jou prima gevarieerd oefenmateriaal: ROCK-standaard les 4,
'Afgevlakte type'

Bij deze types is de onderrug in staande houding afgevlakt en zal men in zittende houding de neiging hebben om door te zakken. Deze types dragen het hoofd naar voren, vaak naar beneden kijken, wat de kans op nek/schouderklachten vergroot. Bij zwaar werk is de onderrug kwetsbaar.

Wil je hier wat aan doen ga dan naar Houdingsprogramma 3:

Voorts bieden de volgende ROCK-lessen voor jou prima gevarieerd oefenmateriaal: ROCK-standaard les 5,


'Verkorte type'

Deze houdingsgewoonte kan aangeboren zijn, maar heeft meestal ook te maken met (veel) te weinig bewegen in de jeugd of in de loop van het leven. Door vermindering van het kalkgehalte zie je dit ook wel bij ouderen (vooral vrouwen). Vooral de sterke overgang van de voorwaartse bocht in de bovenrug en de holling van de nek kan zeurende pijnklachten rond de nek en schouders veroorzaken. Zeker in combinatie met veel computerwerk.

Houdingsprogramma 4

ROCK-lessen:<< Vorige | Volgende >>